Skład i Działanie
ENSILAGE to zakiszacz (inokulant) do konserwacji kiszonek z kukurydzy, traw i motylkowych.
W swoim składzie zawiera 5 szczepów bakterii fermentacji mlekowej, oraz największą koncentrację bakterii: na 1 g zakiszonego surowca przypada aż 600 tys. j.t.k. bakterii, fakt ten czyni go produktem „najmocniejszym” na rynku.
ENSILAGE zawiera w swoim składzie bakterie homofermentatywne i heterofermentatywne, dzięki czemu przyspieszają konserwację i opóźniają proces zagrzewania się kiszonki podczas wybierania z pryzmy lub silosu i w TMR na stole paszowym. Szczep Lactobacillus brevis ma zdolność do syntezy związków hamujących rozwój grzybów w kiszonce. Stosując zakiszacz ENSILAGE redukujemy niepożądane mikroorganizmy, w tym pleśnie i patogenne bakterie Escherichia coli, Salmonella sp. oraz obniżamy poziom skażenia pasz toksycznymi metabolitami pleśni: alfatoksyn B1 i ochratoksyn A.
- Oszczędzasz na paszach treściwych
- Poprawiasz smakowitość kiszonki
- Zmniejszasz ryzyko psucia się kiszonki
- Zwiększasz zysk z produkcji mleka
Produkt ENSILAGE dostępny jest w opakowaniach 100g (10 ton kiszonki ), 500g ( 50ton kiszonki ) i 1000 g (100 ton kiszonki ).
Preparat jest w formie proszku do rozpuszczenia w wodzie. Zaawansowana formuła preparatu pozwala na jego stosowanie w nowoczesnych aplikatorach lub przez spryskiwanie zwykłym opryskiwaczem kolejno nakładanych warstw zakiszanej masy na pryzmach czy też w silosach.